Wat is hypnose en hypnotherapie?

Hypnose is een staat van bewustzijn waarbij iemand volledig ontspannen en zeer geconcentreerd is. Het geconcentreerd lezen van een boek waardoor je de wereld om je heen vergeet, is al een vorm van hypnose. Je rijdt misschien wel eens in de auto op de automatische piloot naar huis en eenmaal thuis aangekomen kun je je niet veel meer herinneren van de rit zelf. Ook dat is een vorm van hypnose. Door middel van hypnotherapie word je in een staat van diepe ontspanning gebracht (hypnotische trance), waarin veranderingen in het onderbewustzijn kunnen worden gemaakt. Op die manier wordt negatief gedrag, bijvoorbeeld angst, direct en blijvend omgebogen naar positief gedrag. 

Het onderbewustzijn is de basis van ons hele denken en handelen. Hieruit wordt de informatie gehaald die het bewustzijn (rationele denken) gebruikt om beslissingen te nemen. Je kunt het onderbewustzijn het beste vergelijken met een harde schijf van een computer waarop al onze ervaringen, emoties, overtuigingen en gewoontes zijn opgeslagen. Dit zijn als het ware programma’s die op de achtergrond draaien.

Deze ervaringen, overtuigingen en emoties hebben allemaal hun waarde, maar soms legt het onderbewustzijn een verkeerde verbinding en slaat een ervaring om in een angst, een fobie of een ingesleten negatief patroon. 

Angst voor grote hoogtes is bijvoorbeeld heel nuttig: het helpt om roekeloos gedrag te voorkomen. Hoogtevrees is hiervan de doorgeslagen variant: ben je bang om op een keukentrapje te gaan staan, dan heeft dat niets meer te maken met jezelf beschermen, maar met een irreële angst. En als je bang bent voor spinnen dan heb je ooit een negatieve emotie gekoppeld aan een ervaring met spinnen. Je weet heel goed dat een spin niet gevaarlijk is, maar je onderbewustzijn heeft deze nare ervaring geankerd en jij reageert daarop met angst. 

Door middel van hypnotherapie wordt jouw bewustzijn even opzij gezet. Je laat het rationele denken voor wat het is en volgt de instructies van de hypnotherapeut op. Op die manier ontstaat dan een directe toegang tot het onderbewustzijn, tot de harde schijf, waarbij negatieve programma’s worden omgezet in een positief gevoel. Jouw onderbewustzijn wordt als het ware gereset.

Powered by CouchCMS